Kuvaus
Insuliini on hormoni, joka säätelee veren glukoosipitoisuutta. Kun ihminen syö annoksen hiilihydraatteja, verensokeri nousee. Haima alkaa tuottaa hormoni-insuliinia, joka alkaa hyödyntää glukoosia (aiemmin lopettaa omat glukoosintuotantonsa maksassa) ja levittää sitä koko organismin soluihin. Terveellä ihmisellä, kun verensokeri laskee, insuliinia ei enää tuoteta. Insuliinin ja solujen välinen suhde on terve.
Jos insuliiniherkkyys on heikentynyt, haima tuottaa liikaa insuliinia. Glukoosin tunkeutuminen soluihin on vaikeaa, insuliinin läsnäolo veressä muuttuu ihmisen kasvuhormoniksi (HGH) erittäin pitkäksi, mikä johtaa huonoihin seurauksiin aineenvaihdunnalle (se hidastuu).
Insuliini ei kuitenkaan ole vain verensokeritason säätelijä. Se myös stimuloi proteiinisynteesiä lihaksissa. Ja myös estää lipolyysiä (rasvan pilkkoutumista) ja stimuloi lipogeneesiä (rasvavarastojen kertymistä).
Toiminnot
Insuliini on tärkein väliaineenvaihdunnan säätelijä. Sen pääasiallinen vaikutus on alentaa verensokeria: se helpottaa glukoosin imeytymistä ja käyttöä lihas- ja rasvasoluissa sekä estää uusien glukoosimolekyylien muodostumista maksassa. Lisäksi se edistää glukoosin varastoitumista soluihin glykogeenin muodossa sekä muiden aineiden – mahdollisten energialähteiden (rasva, proteiini) – kertymistä, estävät niiden hajoamista ja hyödyntämistä kehossa. Saaristosolujen erittämä insuliini kertyy osittain haimaan, ja sen vapautumisen ja synteesin pääasiallinen ärsyke lisämääränä on veren glukoositason nousu. Insuliinia tuotetaan jatkuvasti, mutta sen erittymisnopeus vaihtelee, ja itse toiminta on tiukasti koordinoitu muiden veren glukoosipitoisuutta lisäävien hormonien (glukagoni, katekoliamiinit) vaikutusten kanssa, mikä varmistaa tämän tason säilymisen kapeassa rajoissa. normin rajat (noin 80-100 mg glukoosia 100 ml:ssa verta). Verenkierron insuliini inaktivoituu nopeasti pääasiassa maksassa ja munuaisissa; Hänen puoliintumisaikansa kehossa on vain muutama minuutti.
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.